Viden om Menstruations­smerter

Menstruations­smerter

Menstruationssmerter, også kendt som dysmenoré, opstår som en del af menstruationscyklussen og er karakteriseret ved kramper i underlivet.

Disse smerter er forårsaget af sammentrækninger i livmoderen, der hjælper med at udstøde livmoderslimhinden. Symptomerne kan variere fra milde til svære og kan ledsages af kvalme, træthed og hovedpine.

Vi har skrevet en mere gennemgående artikel omkring menstruationssmerter her, hvis du gerne vil videmere (åbner i nyt vindue)

Header image

Hvordan opstår Menstruations­smerter?

Føde og kost

Visse fødevarer kan indeholde stoffer, der udløser smerter, som f.eks. migræne, udslæt mv. hos sensitive personer.

Hormonelle ændringer

Svingninger i hormoner, især østrogen, kan påvirke smerteresponsen og udløse en række forskellige tilstande, herunder eksem, udslet, migræner, mv.

Stress

Stress kan øge spændinger i musklerne og aktivere kroppens smerterespons, hvilket kan føre til hovedpine, nakkesmerter og andre fysiologiske reaktioner

Manglende motion

Manglende motion kan føre til øget muskelspænding og dårlig blodcirkulation, hvilket kan forværre smerter som kramper og ubehag

Hvilke behandlinger kan jeg få mod Menstruations­smerter?

Hvad skal jeg forvente ved behandlinger for Menstruations­smerter?

Teishin: En japansk teknik med en blød, ikke-penetrerende nål, der anvendes smertefrit. Der vil ikke være smerte under behandlingen, men du kan opleve let ømhed i behandlingsområderne.

Akupunktur: Nålene placeres i specifikke punkter i ca. 30 minutter. Ømhed ved nålepunkterne er almindelig, og træthed efter behandlingen er normalt. Drik vand og tag det roligt efter behandlingen.

Opfølgende Behandlinger: Behandlingen fortsætter 2-3 gange om måneden over 2-3 cyklusser. Ømhed og træthed kan fortsætte, men regelmæssige behandlinger er nødvendige for at påvirke hormonelle gener.

Hjemmebehandling: Du vil få råd om akupressurpunkter og øvelser til at lindre og forebygge smerter. Akupressur kan forårsage let ømhed, men bør ikke være smertefuldt.

Header image

Hvordan vil et behandlings­forløb mod Menstruations­smerter se ud?

Behandlings­vurdering

Først har jeg brug for at høre noget om smerterne. Hvor tit og hvornår i forhold til menstruationen du har smerterne, hvor længe det har stået på. Hvilken type smerte.  

Hvad du ellers har forsøgt for at behandle den. Her snakkes også om selve menstruationens forløb.

Da det er en indre ubalance, vil jeg gerne spørge om en del ting angående din krop og hvordan den fungerer. Se din tunge og tage din puls for at kunne stille en kinesisk diagnose. Du lægges på briksen og jeg trykker på maven i zoner, for at få et fuldt billede af din ubalance.

Første behandling

Når diagnosen er sat, starter jeg med den japanske teknik. Her bruger jeg en Teishin, og det er helt smertefrit. Derefter sætter jeg en 8-10 nåle der matcher diagnosen.  

Du får lov at ligge med nålene i ca. 30 min. Det anbefales at drikke vand og tage den med ro en times tid efter. Du vil ofte blive træt efter 1. behandling, så kan du planlægge at slappe af lige efter vil det være en fordel.

Opfølgende behandlinger

At arbejde med menstruationssmerter og gynækologi generelt, kræver altid at det gøres over 2-3 cyklusser før vi kan se den fulde effekt. Der behandles 2-3 gange om måneden de første 2 måneder.

Det giver de bedste resultater og da hormonelle gener skal påvirkes intenst, er det anbefalingen. Behandlingerne planlægges ud fra hvordan blødningerne ligger så det er en plan vi lægger sammen.

Efter- og hjemmepleje

Vi gennemgår nogle gode råd og anbefalinger for hvordan du kan lindre eller forebygge at det kommer igen.  Der kan være akupressur punkter og øvelser du kan have glæde af.

Mere information om Menstruations­smerter kan findes i videoen nedenfor

Smerter i underlivet forbundet med menstruationscyklussen.